onsdag 26. september 2007

Bob Bailey & Kathy Sdao seminar

Helgen 22.- 23. September hadde to av verdens fremste dyretrenere Bob Bailey og Kathy Sdao seminar på Folkets Hus i Oslo.

Bob startet med å spørre hvor mange av oss som var klinkertrenere, det var en god del hender i luften. Han fortalte at han ikke var klikkertrener selv, men at han brukte klikkeren når det var hensiktsmessig. Mange mener det ikke er så viktig det som skjer etter klikket men det var Bob uenig i . Han mente det hele er en prosess som han sa: ” click for action- feed for position”

Vi fikk et godt innblikk i historien om operant betinging som først ble beskrevet på 70 tallet av B.F. Skinner .
Bob selv fikk sine første erfaringer med operant betinging på midten av 50-tallet. Og han erfarte at O B var den mest effektive måten å forandre dyrs adferd på.
Hans erfaringer går tilbake til 1962 da han ble den Amerikanske Marines første leder innen dyretrening. I 1965 startet han I Animal Behavioral Enterprises (ABE) som ble ledet av Marian og Keller Breland. Marian hadde tidligere jobbet for B.F Skinner. De har trent mer enn 15.000 individer og over 140 ulike dyrearter. Og alle dyrene ble trent ved hjelp av operant betinging. De har alltid trent med positiv forsterkning .

Han snakket mye om operant betinging, studiet hvordan dyr lærer av konsekvensen av deres handling. Vitenskapelig studier om forandring av adferder som kan observeres. Det er viktig å vite at all adferd kan forandres.
Trene et dyr er den enkleste delen, men for å få en mer effektiv trening må du først forandre din egen adferd, som kanskje er det vanskeligste.

Et dyr har valg uansett om du bruker belønning eller straff. Gode eller dårlige valg gir mindre eller mer straff. Gode eller dårlige valg gir mer eller mindre belønning.
Operant betinging er den beste metoden å forandre adferder på . Han snakket også om at hvis du vil at dyret skal være med å” leke din dumme lek,” så gjør det verdifullt for hunden å være med på leken.
Observer hundens adferd isteden for å bruke tid på hva den tenker. Det vil man aldri få vite uansett.

Kathy snakket om lokking og luring.. Hvis man skulle bruke denne metoden burde man være en erfaren trener som kunne bruke dette verktøyet til å få en ”jumpstart” på en ønsket atferd. Hvis en uerfaren trener brukte dette kunne vedkommende forme en passiv hund.
Hun snakket også mye om ”Cues- Commands”
Gjør signalene/kommandoene dine klare og tydelige slik at hunden har en forutsetning på forstå de. Hun presiserte at muntlige kommandoer skulle skille seg fra hverandre, dvs. at de helst ikke skulle ha lignende uttale. Kroppen skal også være mest mulig nøytral når man bruker de forskjellige kommandoene.

Mrs. Sdao gav også visse retningslinjer for hvordan man kunne forbedre seg som instruktør. Der fortalte hun om anbefalte metoder man kunne bruke for å gjøre dette, til opplegget man gjerne kunne bruke.

Bob hadde en oppfordring til oss alle helt på slutten , vi burde shape en ny adferd i mnd for å holde de mekaniske ferdighetene ved like.
Oppsummering vordan forstå hvorfor hunden gjør som den gjør, og bli en bedre trener, var i det fulle og det hele hovedelementene ved dette seminaret.
Bob, en mann med utrolig lang fartstid og sitter inne med en utrolig erfaring og kunnskap. Kathy som også har en enorm erfaring og kunnskap. Og for en Dame til å holde foredrag, det var rene fyrverkeriet når hun kom frem på podiet. Det var et fantastisk seminar.

Her bodde vi, et riktig flott hotel.
Holmenkollen Park Hotel

Ingen kommentarer: