onsdag 6. februar 2008

Kvalitetssikring

Kvalitetssikring har jeg alltid vært facinert av. Jeg syns det er utrolig moro å trene på det.
Hvorfor bør en kvalitetssikre ?

Det er en effektiv måte å lære hunden selvkontroll på, den må vente på "værsegod " for å oppnå en gode. Den må lære seg å utføre en adferd/øvelse selv om det ligger en godbit /leke eller noe annet på bakken som den har lyst på . Eller vi prøver å lokke den ut av posisjonen med en godbit/leke. Dette er en positiv måte å trene kontroll på. Du gjør hunden motstandsdyktig mot andre forstyrrelser. Du vil få mer pålitelige adferder/ øvelser ved å trene på kvalitetssikring. Du bør trene på dette i forskjellige miljøer også.

Vi kan kvalitetssikre adferder i hverdagen like godt som vi kvalitetssikrer lydighetsadferder.
Hunden må sitte og vente på værsegod for å spise, for å gå ut av bilen, for å springe løs når du er på tur osv.
Jo mer hunden har lyst på en belønning jo mer kontroll får du .

Når du har kommet godt i gang med en grunnferdighet kan du begynne å kvalitetssikre den. Du kan legge noen godbiter i en skål , sette den noen meter fra. La hunden repetere utgangsstilling og få værsegod. Det kan være nødvendig å ha en medhjelper som kan passe på at hunden ikke får tak i belønningen før du har sagt værsegod. Hvis den skulle klare det selvom ,ikke kjeft på hunden. Sikre belønningen din bedre neste gang.

Med omvendt lokking mener vi å lokke hunden til å gjøre det motsatte av det den skal gjøre. Når hunden klarer å gjøre riktig får den belønning. Vi kan kjøre omvendt lokking til å få hunden ut av posisjon feks sitt, ligg og stå. Vi kan trene OL på stimulukontroll. Feks sitt opp i utgangsstilling. Hunden ligger vi lokker den til å sette seg, hunden ligger si kommandoen og belønn. Hvis hunden setter seg opp får den ingen belønning.
Når vi jobber med omvendt lokking er det viktig å gi tydelig signal på hva som er rett og hva som er feil.
Hånden åpen - rett, hånden lukket - feil. Hunden vil lære raskere hvis vi er tydelige med signalet. Noe om forøvrig gjelder ellers i treningen vår også.

Det er viktig å huske på 80 % regelen når vi trener kvalitetssikring også. Men forsøk å å gjøre det vanskeligere etter hvert.


Her er nonen punkter, du kan fint utvide denne listen selv. Her er det bare fantasien som stopper deg!:

  • Avstandsbelønning.
  • Strø godbiter rundt hunden og hunden skal fortsette å utføre adferden den holdt på med
  • Verbalt lokking, prøve å få den ut av posisjon
  • Si andre "tulle"kommandoer når den venter på den riktige kommandoen.
  • Omvendt lokking.

Husk at hunden blir "klok" når du trener kvalitetssikring også, så du vil se at hunden skjønner poenget raskere når du har gjort det noen ganger.

Ingen kommentarer: