mandag 12. mai 2008

Fri ved foten kurs



Her jobber Fanny med Kaisa.




Fanny viser med Pan. Han er herlig liten tass .






Bodil var fotograf for dagen, flere bilder blir lagt ut når jeg får bedre nett. Tusen takk for flotte bilder.




Strålende sol og varmt vær i Bergen. Det var en super flott gjeng som var på kurset.
Fri ved foten er en øvelsen som er satt sammen av mange momenter som,vendinger til høyre venstre, helomvendinger, vanlig marsj, sakte marsj og rask marsj, rygging, skritt til høyre og venstre.
Vi starter med som består av tre ting:
Fokus
Attityd
Posisjon

Andre ting som er viktig under fr ved foten er :
· Bakpartskontroll
· Utholdighet
· Konkurransetrening
· Kavlitetssikring
· Hvordan fører beveger seg

Vi starter med innlæringen der vi går bakover og hunden skal følge etter med fokus. Hvis vi har trent grunnferdighetene (GFH 7) godt vil dette ikke være noe stort problem. Belønningsplasseringen er ved siden av din venstre fot. Her er det viktig å fokusere på at hunden er rett i kroppen når den får belønningen. La hunden jobbe/springe etter belønningen.

Neste skritt vil være fokus og attityd, helt starten senker man litt på kriterie på fokus men ikke for lenge. Her bør en se på hunden at han har den attityden en ønsker, gleden og iveren. Her legger vi grunnlaget for hvordan hundens attityd vil være når øvelsen er ferdig.

Posisjon er det siste skrittet i innlæringen. Her ønsker vi at hunden skal gå med hodet/ skulder ved siden av din venstre side, slik at når du snur og går rett veg vil hunden være i korrekt posisjon. Nå ønsker vi fokus, rett attityd og posisjon.

Bakpartskontroll er viktig å trene, den får vi bruk for mye i fri ved foten. Det er ikke noe som er så vakkert som en hund som har god bakpartskontroll.
Bakpartskontroll kan en trenes inn på klossen, en bør ha like stor fokus på at hunden kan bevege seg like bra til venstre som til høyre. Rygging er også viktig å trene på i forhold til FVF, men også til andre øvelser som bla avstanddirigering.
Med rygging starter vi gjerne sittende på bakken/ gulvet der vi plasserer belønningen mellom bena til hunden. Dette for at hodet skal være lavt.
Side forflytninger foran fører, både til høyre og venstre. Her vil du hele tiden kunne se at hunden forflytter beina sine parallelt.

En annen viktig ting i fri ved foten som eller i treningen er kvalitetssikring / proofing.
Jobb med dette fra ganske tidlig i treningen, legg det inn som en naturlig del av treningen slik at det ikke blir et skippertak. Her er det bare din fantasi so setter begrensninger. Jeg vil jobbe med å lage en liste over dette, for min fantasi setter en stopper for det. Men det vil jeg gjøre noe med nå. Hvis man er flink her til å gjøre det vanskelig når man trener vil det ikke så lett bli overraskelser til hunden i konkurranse.

Måten fører beveger seg på , følg ditt mønster å bevege seg på slik at hunden lærer seg disse signalene.
En god regel er å starte med venstre foten og stoppe med venstre foten. Starte vendingene med venstre foten. Dette vil være gode signaler til hunden som den vil ære ganske raskt.

Tren konkurransemessig fra starten av, slik at hunden får erfaring på at det er moro. Belønn på en morsom måte som hunden liker, for så å gå tilbake til den konkurranse posisjonen igjen.
Det kan være lett å bli litt stiv og kjedelig når man kommer til denne treningen.

En flott og lærerik og vi er så utrolig glad for at Fanny kommer til oss. Så tusen takk Fanny for et flott kurs.

Ingen kommentarer: